Tenerife, Canarische Eilanden, Spanje

Het eiland Tenerife

Tenerife is net zoals de andere Canarische eilanden van vulkanische oorsprong. Het landschap op het eiland wordt gekenmerkt door de bergen en dalen en de Teide, een vulkaan die zich centraal op het eiland situeert. Doordat wolken tegen de berg blijven steken is Noord-Tenerife in het algemeen vochtiger en regent het er meer. Het landschap is hier dan ook groen en bosachtig. Het zuiden van het eiland is droog en rotsachtig en is geliefd onder toeristen voor de lange witte stranden en de diverse uitgaansmogelijkheden. Door de vulkanische activiteit zijn de originele zandstranden van zwart zand. Er zijn wel degelijk witte stranden, maar deze werden aangelegd met ingevoerd zand.

Het eiland heeft twee luchthavens waarvan de zuidelijke de grootste is en voor internationaal vliegverkeer gebruikt wordt. Op dit eiland ligt tevens een van de twee hoofdsteden van de Canarische Eilanden als eilandengroep: Santa Cruz de Tenerife. Andere belangrijke steden zijn: La Laguna, Puerto de la Cruz en Granadilla. Voor alle uitstappen geldt de regel dat je er in het hoogseizoen beter vroeg aan begint. Tenerife is heel geliefd onder de toeristen, waardoor de meeste plekjes druk bezocht worden.

De Teide en het nationaal park

De Teide is met zijn 3718m de grootste berg van Spanje. De hoge top is het hele jaar door met sneeuw bedekt. Hoewel de vulkaan sinds zijn laatste uitbarsting in 1909 als inactief of slapend wordt beschouwd, stijgen nog steeds zwaveldampen op vanaf de bergflanken. Het gebied rond de vulkaan is op zijn minst fascinerend te noemen. De berg zelf ligt namelijk in een krater die Las Cañadas wordt genoemd. Tussen de vulkanische rotsen, asbedden en minerale gesteenten groeien enkele zeldzame planten die enkel hier voorkomen. Probeer zeker eens een ‘tajinaste’ te zien. Dit is een opvallende stengel die in mei en juni vuurrode bloemen heeft en tot twee meter hoog kan worden.

Het park kan je verkennen door een van de gemarkeerde wandelingen te volgen of door een gids te nemen. Avontuurlijke mensen kunnen goede schoenen aantrekken en de berg beklimmen. Let wel: je kan niet tot aan de top gaan tenzij je hier een speciale vergunning voor hebt verkregen bij de Oficina del Parque Nacional in Santa Cruz. Er is ook een kabelbaan die je in 8 minuten meeneemt tot op 200 meter van de top. De Teide is makkelijk via de wagen bereikbaar en een zeer mooie daguitstap. Popupair bij toeristen is Teide by Night.

Steden en dorpen

Op het eiland liggen een aantal bijzondere steden en dorpen waaronder La Orotava en Masca. La Orotava staat voornamelijk bekend voor het historische stadscentrum, terwijl Masca bekend staat voor de bijzondere ligging en prachtige omgeving.

La Orotava ligt op slechts 7 kilometer van de kust in een gelijknamige vallei. Vele toeristen komen hier om het oude stadscentrum te bezoeken. De stad is sinds zijn ontstaan altijd rijk geweest en dit is zichtbaar aan de bouwwerken. Dankzij de bewegwijzering en de compactheid van het oude stadscentrum zijn de belangrijkste monumenten en gebouwen eenvoudig te vinden.

Masca ligt ongeveer 50 kilometer ten westen van La Orotava en ligt verscholen in een diepe kloof. Je kan hier de oude Canarische bouwstijl bewonderen, maar veel meer is er in het dorp niet te beleven. De weg om het dorp te bereiken is een uitdaging: hij is heel smal en er zijn veel haarspeldbochten. Kijk zeker eens rondom je want het uitzicht dat je hier hebt op de Teide en La Gomera is prachtig. Vanaf Masca start een van de mooiste wandelingen van het eiland. Je kan deze afdaling van het dorp tot de baai op je eentje ondernemen of onder begeleiding. Een geoefend wandelaar doet ongeveer drie uur over de afdaling van 600 meter hoogteverschil. Je kan beneden een frisse duik nemen en de tocht terug naar boven ondernemen, maar vele mensen kiezen ervoor om de boot te nemen naar Las Americas of Los Gigantes.

Loro Parque

Wanneer je met kinderen naar Tenerife gaat, is Loro Parque een must. Het park is maar liefst 13 hectare groot en wordt kraaknet onderhouden. De dieren worden hier goed behandeld en hun natuurlijke habitat wordt zo goed mogelijk nagebootst. In het Pinguïnhuis valt er dagelijks zo’n 12 ton sneeuw! Dit alles kost natuurlijk aardig wat en de entreekaartjes zijn niet goedkoop. De recentste tarieven vind je op de website van het park www.loroparque.com. De opbrengst van het park gaat ook naar dierenbescherming. Oorspronkelijk was het park een papegaaien dierentuin – loro betekent papegaai. Nu leven er in het park nog vele andere dieren waaronder jaguars, dolfijnen, pinguïns, gorilla’s, haaien, alligators, zeehonden en orka’s. Sommige dieren geven ook een show, waardoor er in het park veel te zien en te beleven valt. De populairste attracties zijn het dolfinarium, het haaienaquarium en het pinguïnhuis.

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz is sinds de 19e eeuw de hoofdstad van Tenerife alsook van de gehele westelijke eilandengroep (La Palma, La Gomera, El Hierro en Tenerife zelf). De stad is voornamelijk een havenstad. Hier meren zowel handelsschepen als luxueuze passagiersschepen aan. Vanuit deze haven kan je de boot nemen naar andere eilanden. De stad heeft slechts een gering aantal bezienswaardigheden, maar dit wordt gecompenseerd door een groot aanbod van winkels, galerijen en musea. Toch heeft deze stad niet veel aantrek onder de toeristen waardoor de Spaanse sfeer hier goed bewaard is gebleven. Net deze eigenschap maakt een bezoek van Santa Cruz de moeite waard.

De drakenboom van Icod de los Vinos

In het westen van het eiland ligt het plaatsje Icod de los Vinos. Vele toeristen bezoeken deze stad om de ‘Drago’ of drakenboom te zien. Deze boom is ongeveer 17 meter hoog en heeft een diameter van 20 meter. De legende zegt dat hij meer dan 1000 jaar oud is en dat er drakenbloed door stroomt. Voor de oorspronkelijke bewoners van het eiland was de rode hars magisch drakenbloed dat zij gebruikten als medicijn. De boom vervulde hierdoor een belangrijke rol in hun maatschappij. Vandaag komt deze boom enkel nog voor op deze plaats, op Madeira en op de Kaapverdische Eilanden. Elders is hij al meer dan 20 miljoen jaar uitgestorven. Wetenschappers hebben ‘Drago’ ondertussen tussen de 600 en de 800 jaar oud geschat. Zeker een kijkje waard dus!

Vakantiehuizen Tenerife te huur

Een vakantiehuis huren in Tenerife? Ontdek welke vakantiehuizen Tenerife te huur zijn op VakantiehuizenTenerife.be.

Foto: János Balázs, https://flic.kr/p/xTv3tY


Accommodaties in Tenerife

Vakantiehuizen Tenerife

Geselecteerde vakantie accommodaties


Inspiratie nodig?


Tenerife: Inspiratie nodig?

Laat je betoveren door de mooiste plaatsen van Tenerife

Natuurlijke pracht en diverse attracties maken Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden, een populaire vakantiebestemming. Met zijn vulkanische landschappen, weelderige bossen en levendige cultuur biedt Tenerife voor elk wat wils. Hier zijn de top 5 bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je bezoek aan dit betoverende eiland.

Lees meer